Alla grenar

Motion på cykel

Gillar du precis som oss att cykla mycket och där resan till målet är just själva målet? Då är motionslopp något för dig!

Det arrangeras motionslopp i Sverige som aldrig förr, inte bara de stora arrangemangen så som Vätternrundan och Cykelvasan. I stort sett alla tävlingsarrangörer erbjuder motionslopp vid sidan av själva tävlingen, och det arrangeras motionslopp i samband med företagsevent. Svenska Cykelförbundet sanktionerar många av de motionslopp som arrangeras i Sverige. I och med att ett motionslopp sanktioneras blir alla deltagare och funktionärer automatiskt försäkrade under loppet.

I Swe Cycling Online kan du se alla motionslopp som sanktioneras av SCF och även anmäla dig till dessa. (Gör en ”avancerad sökning” och sök motionslopp under rubriken ”tävlingskategori” så får du fram en lista över motionsloppen).

För oss är säkerhet en viktig och prioriterad fråga. Motionslopp inom landsvägscykling arrangeras i regel på trafikerade och allmänna vägar vilket innebär att trafikregler gäller. Ingen resultatlista utifrån placering publiceras vid ett sanktionerat motionslopp.

För dig som vill delta i ett motionslopp kan en licens ge dig ett extra skydd. För motionären kan en baslicens vara ett intressant basskydd vid både träning och deltagande vid motionslopp. För att få ansöka om licens behöver du vara medlem i en förening som är ansluten till Svenska Cykelförbundet. Genom att vara ansluten till en förening får du inte bara nya träningsvänner utan en möjlighet att ta del av all den kunskap om cykelsporten som finns bland ledarna i våra cykelklubbar.

För att värna om den svenska motionscyklingens intressen har Svenska Cykelförbundet tillsatt en motionskommitté, som arbetar för att motion ska integreras än mer i förbundets verksamhet. Här kan du läsa mer om motionskommitténs arbete.