Alla grenar
Bild: Valentin Baat Förbundet

Kommissarieutbildningar

Bli kommissarie

Det är många kuggar som ska på plats för att kunna erbjuda våra tävlingscyklister så många tävlingar som möjligt, bland annat ett gäng kompetenta kommissarier med starkt rättvisepatos. Anmäl intresse till kommissarie@live.se så arrangerar vi kurser utifrån efterfrågan. Är du intresserad av att bli kommissarie men vet inte riktigt vad det innebär? Ta kontakt med kommissariekommittén, häng med dem på tävling, åk med i kommissariebilen och upplev cykelsporten på nära håll!

Detta krävs för att bli kommissarie
För att bli kommissarie på grundnivå (nivå D) ska du genomgå en utbildning som består av både teori och praktik. Du utbildas i en eller två av disciplinerna som finns inom Svenska Cykelförbundet. Blir du godkänd på grundkursen får du en licens som gäller i två år. För att licensen ska fortsätta gälla, måste du delta på fortbildningskurs minst vartannat år samt genomföra minst ett kommissarieuppdrag de senaste två åren. Du kan inneha kommissarielicens som längst till och med det år du fyller 70 år.

För att bli uppgraderad från nivå D nivå C krävs att du går en kurs under ett mästerskap eller ett större etapplopp. Denna kurs innehåller många praktiska moment.
Uppgradering från nivå C till B och A baseras på erfarenhet och en bedömning av duglighet som kommissarie.

För att bli UCI Elite National och UCI International krävs att du deltagit och blivit godkänd på kurs som anordnas av UCI.

Så här skriver några tidigare kursdeltagare.

Tack för en bra kurs! Kändes bra när jag satte mig i bilen för en 2 h tur hemåt. Berodde säkert på att det hade varit kul, positiv energi, kunniga ledare och intresserade kurskollegor.

Tackar för en väl genomförd utbildning. Det var ytterst trevligt att ha er som utbildare, er erfarenhet och sätt att genomföra utbildningen på var jättebra!

Läs intervju med en av SCF kommissarier, Kristofer Nennestam

Se hur en dag kan se ut för en kommissarie i Cycling Canada:

(Film från Kanadensiska Cykelförbundet)