Alla grenar

Börja cykla

Cykelträning och cykeltävling är en lek – en kul och utvecklande lek! Det är roligt att få dela cykelupplevelserna med andra och genom cykling kan man få så många, fina vänner – i alla åldrar!  Det finns plats för så många fler i vår sport! Svensk cykel är till för att ALLA, oavsett kön, härkomst, ålder och förutsättningar, ska kunna cykla på lika villkor!

Inom Svenska Cykelförbundet jobbar förbundsstyrelse och kansli tillsammans med medlemsföreningar och ideella krafter för att skapa ett Cykelsverige fyllt av spännande tränings- och tävlingsmöjligheter. Vi skapar vi förutsättningar för att Svensk Cykel ska gå en lysande framtid till mötes. Sju grenar, flera SWE Cup-tävlingar och nationella mästerskap, internationella tävlingar, träningsläger, spännande samarbeten och massor av härliga människor.

Vill du hänga med oss? Kanske låna eller låna ut en cykel till någon som vill testa. Våga! Vinn! Ha roligt!

Vill du börja cykla och vill ha hjälp att hitta en förening i din närhet?
Hitta din förening

 

Att ha kul på cykeln, det är nyckeln till framgång enligt våra OS-medaljörer, Jenny Rissveds, olympisk mästare inom mountainbike och Emma Johansson, silvermedaljör på landsväg.

Emmas tips till nybörjaren:

och här är Jennys tips till nybörjaren (inslag SVT)

Foto Jack Mikrut / SOK

Pröva någon av våra sju grenar inom cykelsporten!

Bancykel

Bancykel är fortfarande en relativt ny gren inom svensk cykel och den växer kontinuerligt.Särskilt på ungdomssidan ökar antalet cyklister som tränar i Falun på den för närvarande enda Velodrom som finns i Sverige.

Bantävlingar på cykel är publikvänliga i och med att det är korta och fartfyllda lopp där åskådaren kan följa hela loppet på ett enkelt sätt. Mer om bancykel.

BMX

BMX-racing är en cykelgren med fylld med action och fart. Det är en sport där man tävlar åtta personer, styre mot styre i 400 meter över hopp och doserade kurvor. BMX-racing är en gren som passar hela familjen. Från femåringen som älskar att cykla över gupp till 40-åringen som vill få lite extra motion och elitatleten som satsar mot OS. Är du kille eller tjej spelar ingen roll, det finns en klass för dig. BMX-racing är en av de få sporter där ALLA tävlar på samma arena och under samma förutsättningar. Det ger en stor gemenskap mellan deltagarna! Mer om BMX.

Cykelcross

I Cykelcross tävlar man på cyklar som mest liknar landsvägscyklar men med lite grövre däck, växlar och bromsar. Det är gemensam start och banorna innehåller moment där man måste springa med cykeln. Tävlingarna genomförs på varvbanor där varvtiden är mellan fem och tio minuter. Mer om cykelcross.

Underlaget kan variera kraftigt. Gräs, grus, sand, stig och asfalt är alla naturliga underlag i cykelcross och arenor för träning och tävling finns i princip överallt,. Säsongen i Sverige för cykelcross är tidig höst in mot vinter.

Landsväg

I landsväg tävlar man i disciplinerna linje, tempo, partempo, lagtempo och stafett. Linjeloppen har gemensam start och ordningen vid passeringen av mållinjen ger resultatet. Linjelopp inbjuder till mycket taktik och lagkörning för att spara krafter till avgörande moment.

Tempolopp har individuell start, ofta med en minuts startmellanrum, Här kör man själv mot klockan och tiden mäts i tiondelar av en sekund. Tempolopp körs individuellt, i par eller lag, där fler lagmedlemmar hjälps åt i loppet. Vid stafett kör tre lagmedlemmar varsin delsträcka av varierande längd. Mer om landsväg

Mountainbike

I mountainbike tävlar man i grenarna crosscountry (XCO), sprint (XCE), downhill (DHI), fourcross (4X) marathon (XCM), stafett (XCR) samt enduro.

XCO och Marathon har gemensam start och det är ordningen när man passerar mållinjen som ger resultatet. I sprint kör man först ett individuellt tidskval och sedan heat med vardera fyra åkare i varje. I Downhill är det individuell start och banan är ofta förlagd till slalombackar. Man kör själv mot klockan och tiden mäts i hundradelar av en sekund. Daniel Fungdal, 12 år, ger en introduktion i MTB  (inslag P4 Radiosporten).
Mer om mountainbike.

Trial

Trial är en spännande och spektakulär cykelgren, där de viktigaste faktorerna är stabilitet och kontroll av cykeln i extrema situationer. Cykeltrial växte fram i Europa på 1970-talet och har sina rötter i den motordrivna versionen av trial. 1985 integrerades trial helt inom det internationella cykelförbundet, UCI och har efter det utvecklats snabbt som en cykelsport. Cykeltrial är en lättillgänglig sport som utövas över hela världen av barn så unga som 5 år upp till vuxna, långt över 40, i såväl skogsterräng som stadsmiljö.

Trial måste upplevas! Den balans, styrka, koordination och timing som cyklisterna visar prov på går inte att beskriva med ord. De trotsar naturlagarna och gör det som förefaller omöjligt möjligt. Mer om trial