Alla grenar
DSC_6279 Förbundet

Årets Postcyklist 2017 – Felix Beckeman och Jennie Stenerhag vann omröstningen

Regerande världsmästaren i 4X, Felix Beckeman och Jennie Stenerhag, vinnare av Absa Cape Epic (mtb:s svar på Tour de France) har utnämnts till Årets Postcyklist 2017. Prisutdelningen av PostNords årliga utmärkelse ägde rum i lördags på Science Park i Jönköping, där Svenska Cykelförbundet hade samlat medlemmar för att diskutera svensk cykels framtid. PostNords representant, Nizze Gustavsson, delade ut priset som består av en statyett och ett stipendium på 25 000 kronor till vinnarna i herr- och damkategorin.

Felix Beckeman var i Jönköping och kunde ta emot priset på plats. Ytterligare en världsmästare presenterades på scenen, Henrik Marvig som tog VM-guld i paracykel 2017. Henrik kör för Jönköpings CK och var en av de fyra nominerade till priset i herrkategorin.

Det känns jättekul att få det här priset! Det är andra gången som jag blir nominerad så jag blev jätteglad att över att vinna det i år, sa Felix Beckeman.

Jennie Stenerhag deltog i ceremonin från Sydafrika via Skype.

Jag blev både rörd och överraskad över att bli vald till Årets postcyklist av cykelsverige, speciellt eftersom långlopp på MTB inte är den största av våra cykeldiscipliner. Jag vill tacka alla som röstade på mig, jättesnällt och jag uppskattar varje röst”, säger Jennie Stenerhag.

Jennie Stenerhag tog emot utrmärkelsen Årets Postcyklist 2017 via Skypelänk från Sydafrika

Jennie Stenerhag tog emot utrmärkelsen Årets Postcyklist 2017 via Skype från Sydafrika

Det är andra året i rad som cyklister inom mountainbike tar hem båda titlarna. Så här löd motiveringen till Felix och Jennies nomineringar:

Felix Beckeman, Uddevalla CK, Four-cross: Under hela säsongen 2017 har Felix Beckeman visat att han hör hemma i världstoppen med att vara på pallen i samtliga deltävlingar av världscupen och en andraplats i totalen. Med karriärens bästa världscupsäsong i ryggen kan han nu även titulera sig världsmästare då han i Val di Sole tog VM-guld. Felix arbetar numera som cykeltränare på Hagströmska Gymnasiet i Falun och är en fin förebild för yngre cyklister.

Jennie Stenerhag, Falu CK, mountainbike: Jennie tvingades 2016 att bryta tävlingen på grund av hjärtproblem, men när Absa Cape Epic, ”mountainbikens svar på Tour de France”, gick av stapeln år 2017 vann hon tillsammans med schweiziska lagkamraten Esther Süss. Stenerhag har efter det fullkomligt radat upp stadigt framskjutna placeringar under säsongen. Hon tog hem Swiss Epic, Cykelvasan och kom på sjundeplats på Marathon-VM endast dryga minuten efter vinnaren. Jennie Stenerhag har visat att hon fortsätter att utvecklas på alla plan och med en fantastisk säsong i ryggen ska fortsättningen bli mycket spännande.

Övriga nominerade till priset var: Anna Beck (paracykel), Emilia Fahlin (landsväg), Hanna Nilsson, (landsväg) och Nadine Kåmark (trial), Tobias Ludvigsson (landsväg), Joacim Nymann (trial) och Henrik Marvig (paracykel)

Vad är Årets Postcyklist?

Årets Postcyklist är en utmärkelse som delas ut av cykelförbundets huvudsponsor, PostNord till seniorcyklister (dam/herr) för framstående prestationer och internationella framgångar. Priset, som till en början hette Årets Postryttare, instiftades 1983 av Postgirot Bank för att delas ut till svenska landsvägscyklister (dam och herr). 1997 delades utmärkelsen ut även till bästa dam- respektive herrcyklist i mountainbike. I takt med utvecklingen inom svensk cykel har priset idag breddats till att gälla samtliga grenar. Inom varje gren nomineras ett antal seniorcyklister av en arbetsgrupp bestående av representanter från Svenska Cykelförbundet och PostNord. Den jury som tidigare utsåg Årets Postryttare har idag ersatts av webbomröstning där hela cykelsverige kan vara med och rösta fram två cyklister varje höst.

Se vilka som vunnit tidigare år