Alla grenar
Photo by Valentin Baat MTB EM-0920 Förbundet

Jönköping ska bli nationellt cykelcentrum

Idag stod det klart att Svenska Cykelförbundet ska göra en avsiktsförklaring med Jönköpings kommun om att Jönköping ska bli ett centralt cykelcentrum. Att skapa ett centrum där all verksamhet finns samlad är en av aktiviteterna på åtgärdslistan för att nå SCF:s uppsatta mål.

Vi ställde tre snabba till styrelseordförande, Stefhan Klang:

Varför?

Som en förhållandevis liten sport behöver vi samla våra krafter på ett ställe. Vi har naturligtvis tittat på andra länder och vad som gjort dem framgångsrika och i detta fall är det England med sitt cykelcentra i Manchester som står som förebild.

Jönköping?

Som sägs i pressreleasen nedan så ligger Jönköping väldigt bra till ur ett logistiskt perspektiv. Vi har även tittat på viljan i kommunen på att satsa på cykel och den finns där.

När är det klart?

Det kommer att ta flera år men nu sätts arbetet igång i en projektgrupp som kommer att skissa på en vision om hur det skall se ut och sen är det bara att förverkliga den. Vi hoppas att se en del klara delar inom två år.

Stefhan Klang, Styrelseordförande Svenska Cykelförbundet

Stefhan Klang, Styrelseordförande Svenska Cykelförbundet svarar på våra frågor kring ett cykelcentrum i Jönköping

 

Pressmedelande från Jönköpings kommun


Jönköping blir centrum för svensk cykelsport


Jönköping blir ett nationellt cykelcentrum och säte för Svenska Cykelförbundets kansli och verksamheter. Det står klart sedan kommunstyrelsen idag beslutat om en avsiktsförklaring mellan kommunen och förbundet.

Sedan en tid tillbaka har Svenska Cykelförbundet arbetat med att hitta en ny lokalisering för sitt kansli. Med sitt centrala läge, goda kommunikationer och rika föreningsliv inom cykelsporten identifierades Jönköping som ett potentiellt säte för svensk cykelsport. I början av året inleddes en dialog och nu är kommunen och förbundet överens om gemensam avsiktsförklaring.

– Vi är otroligt glada att Svenska Cykelförbundet vill flytta till Jönköping. Tillsammans för vi redan nu konkreta diskussioner om hur vi tar nästa steg. Samarbetet kommer också att ge ytterligare kraft i arbetet med att göra Jönköping till en cykelstad, säger Ann-Marie Nilsson, kommunstyrelsens ordförande.

I avsiktsförklaringen, som innefattar flera delar, framgår att parterna tillsammans ska verka för att Svenska Cykelförbundet flyttar sitt säte, kansli och övriga lokaler till Jönköpings kommun. Man är också överens om att verka för att Sanda Idrottscentrum ska innefatta riksintag för en eller flera av de sju tävlingsdiscipliner inom cykelsporten.

– I Svenska Cykelförbundets långsiktiga strategi var visionen om ett cykelcentrum, där vi kunde samla alla våra olika verksamheter, en viktig komponent. Att vi nu tillsammans med Jönköpings kommun kan förverkliga detta känns helt fantastiskt. Här finns goda träningsmöjligheter och flera aktiva föreningar med erfarenhet av att arrangera större cykeltävlingar, säger Stefhan Klang, ordförande i Svenska Cykelförbundet.

Cyklingen är också ett viktigt bidrag för att stärka Jönköpings kommun som besöks- och turistmål. Ett exempel är EM i Mountainbike, som blev en stor publiksuccé när det 2016 arrangerades i Huskvarna.

– Med vårt unika läge och nästintill perfekta förutsättningar för cykling har Jönköping på kort tid etablerat sig på den stora cykelkartan. När vi nu blir centrum för svensk cykel tar vi nästa kliv. Cykling är en växande livsstilssport och detta kommer på sikt att skapa fler reseanledningar hit och bidra till en ökad turism, säger Patrik Olderius, VD för Destination Jönköping.

För mer information kontakta:
Ann-Marie Nilsson, kommunstyrelsens ordförande, tel. 036-10 55 24, 0705-785 524
Stefhan Klang, ordförande Svenska Cykelförbundet, tel. 0705-525 207

Till pressrummet Jönköpings kommun