Alla grenar
Henrik Jansson kör VM i Luxemburg 28-29 januari Cykelcross

Henrik och David till VM

Världmästerskapen i Cykelcross närmar sig. Den 28-29 januari går VM i Bieles, Luxemburg och förväntas i vanlig ordning bli stor folkfest när CX-cyklisterna och en massiv publik intar tävlingsområdet, på förra årets VM kom 80 000 (!!) åskadare och biljetterna för årets VM är på väg att ta slut redan. Favoriterna i de flesta klasserna kommer från de närliggande stora CX-länderna, Belgien och Holland, men i juniorklassen finns 18-åriga europamästaren Thomas Pidcock från England, som har tagit sig fram och blivit en het kandidat till medaljplatserna.

För Sveriges del, där vi än så länge bara sett början av ett växande CX-intresse, är ett realistiskt mål att vi gör en topp-30-placering.

”Men drömmen vore att få en åkare bland de 20 första, det är ett resultat som Sverige aldrig haft på ett VM”, säger förbundskapten CX, Hans Mård.

Uttagningskriterierna för att kvalificera sig till VM är att prestera ett resultat på en världscuptävling som är segertiden + 8%. För dam elit och herr elit kan man också kvalificera sig genom att ligga på topp 50 på världsrankingen den 10 januari, och där har vi ingen svensk cyklist idag.

De bästa resultaten under året har U23:orna Henrik Jansson, Falu CK och David Eriksson, Göteborgs CK gjort. Henrik tog en 24:e plats på EM och David gick in på en 31:a plats på världscupen i Belgien. De är nu uttagna och kommer att vara de som representerar Sverige på VM.

David Eriksson körde EM och är uttagen till VM-truppen

David Eriksson

I damklassen har även Ida Jansson, Falu CK och Saga Molin, Varbergs Mountainbike Club, tagits ut, men båda har tackat nej då de vill samla på sig mer rutin och erfarenhet innan de tar sig an ett VM i Cykelcross.

Den kommande helgen, på lördag den 14 januari gör Henrik och David upp i finalen på SWE Cup, som går i samband med Sweden Winter Challenge i Motala. Vi önskar dem lycka till både på hemmaplan och i Luxemburg den 28-29 januari.

Mer information:
Officiell hemsida: VM 2017 i Bieles.
Om CX på uci.ch: ”What you should know about cyclo-cross”