Alla grenar
SM Bancykel 2017 - alla pristagare Bancykel

Nya svenska mästare korades på bancykel-SM

Under söndagen korades fem nya svenska mästare i ett Omniummästerskap. Omnium består numera av fyra discipliner enligt UCI:s nya regelverk, istället för de tidigare sex. Velodrom CK valde att tillämpa den nya tävlingsformen, publikvänliga masstarter och som i sin tur lämpar sig bättre för våra tävlingshungriga cyklister här på svensk mark.

Niclas Brus, Patrik Moris och Pontus Eriksson

Först ut på banan i Falun under söndagsmorgonen var tävlande i masterklass. Över de fyra disciplinerna Scratch, Tempo, Eliminering och Poänglopp var det Patrik Moris tävlande för Velodrom CK som utmanade fältet med sin åkstyrka. Patrik vann mästerskapen före Niclas Brus (Velodrom CK) och Pontus Eriksson (Norbergs CK).

Fr. v. EllenStålberg, Julia Lungbaek, Julia Lundmark

Nästa grupp ut var flickor 13-16 år som de också tävlade Omnium med åldersanpassade distanser. Tjejerna bjöd på fin cykeltävling där de bytte av varandra i segrar. Med mest kraft kvar och som segrare under det sista och avgörande poängloppet klev Julia Lyngbaek tävlande för Verlodrom CK av banan. Silvermedaljör blev Ellen Stålberg (Cykelklubben Dainon) och bronsmedaljör Julia Lundmark (BCK).

Fr. v. Kalle Berglund, Hjalmar Klyver och Axel Moureau

Pojkar 13-16 hade en aning större startfält med variation från olika klubbar i Sverige. De första tre platserna tillsattes av mer rutinerade cyklister, som vi i omgångar har sett träna och tävla i bancykelsammanhang. Hjalmar Klyver tävlande för Trosabygdens orienteringsklubb imponerade stort med sin åkstyrka då han vann två av fyra discipliner inklusive det viktiga och avgörande poängloppet. Silvermedaljör blev Kalle Berglund från Södertälje Cykelklubb och brons vann Axel Moureau även han tävlande för Södertälje CK och brons vann Axel Moureau, även han tävlande för Södertälje CK.

Fr. v. Gustav Johansson, Oskar Palm och Emil Lindgren

Fr. v. Gustav Johansson, Oskar Palm och Emil Lindgren

Juniorerna på herrsidan har redan sedan tidigare ett starkt etablerat fält med många rutinerade cyklister med meriter från internationella tävlingar. En bland de mest rutinerade och meriterade cyklisterna Oskar Palm (Höllviken CK) vid årsskiftet övergången till juniorklassen, lyckades sätta press på den etablerade junioren Gustav Johansson från Halmstads Cykelklubb. Gustav som vann två av de fyra disciplinerna fick det tufft under poängloppet och fick se sig besegrad av Oskar Palm som ny svensk mästare. Silvermedaljör som nämnt Gustav Johansson och bronsmedaljör Emil Lindgren som även han imponerade stort. Emil tävlar för Velodrom CK.

De tre medaljörerna i kampen om positioner. Foto: Niclas Brus

De tre medaljörerna i kampen om positioner. Foto: Niclas Brus

Fr.v. Felix Nisell, Jonas Ahlstrand och Viktor Lundqvist

Fr.v. Felix Nisell, Jonas Ahlstrand och Viktor Lundqvist

I den snabbaste klassen tillika herrar elit bjöd Jonas Ahlstrand (Team Ormsalva Athletic Club) för mästerskapens stora show. Jonas med sin enorma kapacitet som dessutom regelbundet tränar och tävlar på bana gjorde det hett bakom öronen för sina motståndarna. Jonas uppgift var att försvara sin position som tidigare mästare över samtliga discipliner. Felix Nisell tävlande för Motala AIF var mer eller mindre den enda som ansatsvis kunde följa Jonas offensiva åkstil. Vidare petade Viktor Lundqvist (Giro Cycle Club) efter en incident ner Marcus Streijffert till en fjärde plats. Jonas klubbkamrater placerade sig på en 4:e – 6:e placering. Fjolårets mästare Jacob Wihk befinner sig i Belgien och kunde därför inte delta i mästerskapen.

Felix Nisell i ett av försöken att distansiera sig från Ahlstrand. Foto: Niclas Brus

Felix Nisell i ett av försöken att distansiera sig från Ahlstrand. Foto: Niclas Brus

Ett stort tack till alla cyklister för fin cykelåkning och bancykelgrengruppen tillsammans med Velodrom CK som den enda klubb av sitt slag, som återigen stod för ett bra genomfört arrangemang.

Stod för rapporten gjorde David Mayer