Alla grenar

33 medaljer till Sverige på NM

Nordiska mästerskapen på bana arrangerades på Odensebanan i Danmark den gånga helgen. Genom idogt arbete och gott samarbete med Odense Cykelklubb lyckades eventet bli av. Det är nu närmare 20 år sedan vi senast hade ett nordiskt mästerskap på bana. Totalt var nästan 90 deltagare på startlinjen. Alla nordiska nationer var representerade, som tillägg även med en cyklist från Grekland.

Länderna med flest antal deltagare, var också de som har egna velodromer, d.v.s. Sverige och Danmark. Finland har en utomhusbana, som är i förhållandevis dåligt skick och är i behov av renovering. Mästerskapen inleddes under fredagen med sprint som följdes av scratchlopp

Sprint

U17 herr
Kalle Berglund (Spårvägen CK) placerade sig 3:a i kvalet och kom slutligen i 3:a sprintfinalen

Hjalmar Klyver (Trosa CK) tog sig tyvärr inte till finalen, men kom på en 9:e plats.

Pallplats för Sverige

U17 dam
Tuva Richter (Staffanstorp CK) kvalade in som 1:a, men fick sedan i finalen se sig besegrad av norskan Nora Tveit.

U19 Dam
Ida Danielsson (Team Ormsalva) kom 2:a i sprintfinalen mot danskan Tusnelda Svanholmer

U19 Herr
Våra svenska herrjuniorer tog sig tyvärr inte till final, men snabbast var Oskar Palm (Höllviken CK) med tiden 11.97 sek/200m följt av Patrik Engström (Rembo IK) och Filip Ellingsson (Östersund)

Scratch

U17 dam
Tuva Richter gjorde ett fin lopp och blev silvermedaljör efter norskan Nora Tveit

U17 killar
Kalle Berglund placerade sig 5:a, tätt efter kom Dennis Sjöberg 8:a och Hjalmar Klyver 9:a vann gjorde Ian Millenium från Danmark.

U19 Herr
Stor triumf för Sverige och Oskar Palm som tog hem segern i herrjuniorernas scratchlopp framför dansken Martin Mollerup. Fler fina svenska placeringar togs av Gustav Johansson (Bure CK) som placerade sig 4:a, Patrik Engström 6:a, Magnus Andersson (Borlänge CK) 7:a, Filip Ellingsson 9:a och Christoffer Eriksson (Uppsala CK) 10:a

Oskar Palm segrade i scrtachloppet HJ

Oskar Palm segrade i scrtachloppet HJ

Dam Elit+ U19
Sverige hade två damelit och en U19 cyklist till start i den samlade damelit/U19 klassen. Clara Lundmark (Norberg CK), Felicia Svanehed och Ida Danielsson (Ida som första årsjunior) fick möta stenhård konkurrens från internationell högsta nivå. Clara och Ida kämpade för fina placeringar och tog sig in på en 7:e reps. 8:e plats. Vann gjorde Emma Norsgaard från Danmark. I U19 kategorin placerade sig Clara på en 2:a och Ida på en 3:e plats.

Herrar Elit
Tufft motstånd gick även våra svenska herrar tillmötes. Jacob Wihk (Ryska Posten), Felix Nisell (Motala AIF), Viktor Lundqvist (Bure CK), Markus Streijffert (Borlänge CK), Jacob Johnsson (Ryska Posten) och Preben Larsen (Ryska Posten) fick bekänna färg mot storprofilerna som Casper Folsach och lovande Julius Johansen. Våra svenska cyklisters kämparinsatser skulle ändå räcka till en podiumplats för Jacob Wihk som kom trea, följt av Felix Nisell (5:a) och Viktor Lundqvist (7:a). Vann gjorde Casper Folsach.

 

Individuell förföljelse

Individuell förföljelse

Under lördagens individuella förföljelselopp placerade sig Tuva Richter på en 4:e plats i kvalet med tiden 3.07.06 över distansen 2km. Vidare i bronsfinalen cyklade hon ännu snabbare och lyckades ta bronsmedaljen med tiden 3.04.39.
Även Kalle Berglund tog en 4:e plats med tiden 4.00.79 över distansen 3km. Hjalmar Klyver tog en 10:e plats. Kalle förblev 4:a efter bronsfinalen.

Bland herrar juniorer var det små marginaler om de bästa tiderna i kvalet och Gustav Johansson tog en 2:a plats med tiden 3.38.32 över distansen 3km. Oskar Palm kom in på en 4:e, och Christoffer Eriksson en 5:e plats. Vidare i guld- och bronsfinalerna fick Gustav och Oskar se sig besegrade av Søren Wærenskjold från Norge och Frederik Thomsen från Danmark och förblev så med 2:a och 4:a.

Individuell förföljelse2

Ida Danielsson placerade sig på en fin 2:a plats i kategori U19 över distansen 2km, besegrad av Tusnelda Svanholmer från Danmark.

Pallbild
Bland herrar elit placerade sig Jacob Wihk på en 2:a plats med tiden 4.45.48 över distansen 4km. Viktor Lundqvist och Preben Larsen kom på en 7:e resp. 8:e plats. Vidare i guldfinalen fick Jacob se sig besegrad av alltjämt starke Julius Johansen.

Eliminering

Tuva Richter, Staffanstorp CK, tvåa i sprinten

Tuva Richter, Staffanstorp CK, tvåa i sprinten

Tävlingarna fortsatte med elimineringslopp där Tuva Richter placerade sig på pallen och fick en bronsmedalj i U17 kategorin.
Bland killarna placerade sig Hjalmar Klyver på en 9:e, Kalle Berglund på en 11:e och Dennis Sjöberg (Rembo IK) på en 13:e plats.
Damjuniorerna Ida Danielsson och Clara Lundmark som fick tävla i en samlad klass med dameliten placerade sig på en 2:a och 3:e plats i sin tillhörande juniorklass.

Gustav oskareliminering

Bland herrjuniorerna blev det bra utdelning med en 2:a till 5:e och en 8:e plats. Gustav och Oskar som placerade sig på podiet fick en silver- och bronsmedalj. Vann gjorde Martin Mollerup från Danmark.

Ban-NM i Odense

Casper Folsach och Julius Johansen satte färg på herrarnas elimineringslopp, som senare också klev ur loppet som 1:a och 2:a. Vår bästa svenska prestation kom från Preben Larsen som otaliga gånger har tävlat i disciplinen. Han placerade sig på en 5:e plats.
Keirin

Ban-NM i Odense 2
Lördagens näst sista tävling bestod av Keirin. Det är inte många som har tävlat i disciplinen, men de som på hemmaplan har tränat en del tog chansen till tävling. Till start i U17 gick Kalle Berglund och Hjalmar klyver. Kalle tog sig vidare som segare ur kvalet och tog en fenomenal 2:a plats i finalen. Bland herrar juniorer placerade sig Patrik Engström på en 3:e, Filip Ellingsson på en 4:e och Magnus Andersson på en 8.e plats.

Start

Markus Streijffert (BCK) tog chansen i elitklassen och placerade sig där på en 6:e plats.

Tempolopp

Tempolopp

Lördagens sista tävling bestod av en nyetablerad disciplin som heter tempolopp eller speed. Där handlar det om att samla poäng under loppets alla varv. Hjalmar Klyver lyckades knipa en 5:e placering i U17 kategori, Clara Lundmark tog en 2:a och Ida Danielsson en 3:e plats bland damjuniorerna.

Vidare tävlade herrjuniorerna, där Oskar Palm tog en 2:a, Gustav Johansson tog en 3:e, Magnus Andersson en 5:e, Patrik Engström en 6:e, Filip Ellingsson en 7:e och Christoffer Eriksson en 8:e plats.

Jacob Wihk och Preben Larsen tävlade speed i herrklassen och placerade sig 4:a resp. 11:a. Vann gjorde Julius Johansen.

Under söndagen och mästerskapens sista dag gjordes det upp om medaljer i individuella lopp, poäng- och parlopp (madison)

Individuella tempolopp

Först ut var Tuva Richter som satte 41.68 på 500m och resulterade i en silvermedalj! Näst tävlade U17 killar med Denis Sjöberg, Kalle Berglund, Hjalmar Klyver och Theodor Antman.  Dennis var främst bland nämnda namn som placerade sig på en 5:e plats med tiden 1.16.76 över distansen 1 km.

Bland damjuniorer vann Clara Lundmark framför Ida Danielsson med tiden 40.73 över distansen 500m.

Bästa svenska prestation bland herrar elit bidrog Jacob Wihk med. Tiden för hans 5:e placering var 1.09.60 över distansen 1 km. Vann gjorde världscupcyklisten Mika Simola från Finland.

Poänglopp

Poängloppets U17 lopp vanns av Sebastian Andreasson från Danmark. Bästa svensk Hjalmar klyver på en 4:e plats.

Oskar poänglopp

Oskar Palm lyckades återigen ta en 2:a plats och en silvermedalj, framför Gustav (5), Filip (6), Patrik (7) och Magnus (9).

Clara Lundmark och Ida Danielsson placerade sig på en 3:e och 4:e plats i under damjuniorerna 40 varv.

I herrarnas poänglopp placerade sig Jacob Wihk främst bland våra svenskar. Hans prestation resulterade i 51 samlade poäng och en 5:e plats över de 80 varven. Felix Nisell samlade även han poäng och hamnade på en 6:e plats.

Madison

Nordiska mästerskapens sista tävling avgjordes i disciplinen Madison, där 3 svenska- och ett svenskdanskt par ställde upp. Tuva Richter tävlade tillsammans med danskan Nadja Reichel som över 60 varv tog sig in på en 2:a plats i U17 kategorin. Hjalmar Klyver och Theodor Antman placerade sig på 6:e plats.

Oskar gustav madison

I herrarnas junior- och elittävling tävlade Gustav Johansson tillsammans med Oskar Palm och Magnus Andersson tillsammans med Filip Ellingsson. Gustav och Oskar lyckades hålla sig kvar i klungan, samlade även fyra poäng som resulterade i en stabil 2:a plats. Magnus och Filip hade det lite tuffare men lyckades trotsallt kamma hem en 3:e plats.

Madison juniorer

Fredrik Palm som förälder och ledare på plats summerar tävlingarna:

”Det var en lagom tävling deltagarmässigt. Den absoluta toppen fanns där för att visa hur snabbt det skall gå men sen så kunde medaljerna spridas lite så många fick bli glada o motiverade. Vi har ett bra gäng på gång med ett par vassa knivar som kan bli kanoner. Kul att träffa gänget av landsmän o hoppas på mer sånt”

Gilles Bellerose som aktiv ledare under mästerskapen säger att våra cyklister visade stort engagemang och enorm tävlingsvilja, med fina resultat som följd. Jacob Wihk överraskade med imponerande prestation, inte minst Ida Danielsson som yngst i elitklassen, visade även god kapacitet.

Peter Vingstedt som tränare för cyklister på Hagströmska gymnasiet och tillika den större delen av det svenska startfältet yttrar sig följande:

”Överlag är jag väldigt imponerad över elevernas insatser, för vissa var det första tävlingen utanför Falun, vilket innebär en annan bana än den de är vana vid och motståndet bestod av en betydligt bredare spets. Trots detta tog de vara på möjligheterna och presterade över förväntan. För de mer rutinerade cyklisterna, så gjorde de mycket bra ifrån sig och var med och satte färg på loppen från start och tampades om framskjutna placeringar, vilket det också resulterade i. För eliten var det stentufft motstånd där den mest meriterade hade ett OS-brons från Rio. Men trots detta så visade cyklisterna på bra moral och stor kämparglöd och att inget skulle skänkas bort. Så med facit i hand så tycker jag att det var en mycket lyckad helg för svensk cykel. Vi är långt ifrån Danmarks bredd och spets, men samtidigt så hade vi flest antal startande i en internationell bantävling än någonsin tidigare (mig veterligen), så det känns som att det är något bra på gång”.

Fullständiga resultat:
http://odensecyklebane.dk